Історія


Куди ведеш «Барвінку» шлях

Щоранку, в одному з найошатніших куточків Дублянщини по провулку Сосновому 2, упродовж багатьох десятиліть гостинно відчиняє двері для своїх вихованців заклад дошкільної освіти №19 «Барвінок».

Історія функціонування закладу бере свій початок з 1928 року. Саме тоді, на прохання робітників Південної залізниці та місцевих мешканців, у пристосованому приміщенні (колись це була частина панського маєтку) відкрився дитячий садок.

Будинок закладено ще на початку минулого століття як приміщення для панської челяді. У радянські часи, в середині 70-х років, приміщення реконструювалось, було зроблено прибудову.

З 1928 по 2001 рік садком опікувалось Міністерство Шляхосполучення (Південної залізниці), на сьогодні це один із дошкільних комунальних закладів міста Полтава (рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради від 30.05.2001 року №163).

На жаль, архівні данні не мають достовірних відомостей про те, хто був найпершим очільником нашого закладу з 1928 по 1941 роки (архів був знищено під час окупації міста фашистами). Але є в історії абсолютно достовірний факт (про це свідчить книга наказів за 1943 рік, яка збереглася до наших днів): 24 вересня 1943 року, відразу після визволення міста, колектив дитсадка на чолі завідуючої Бобир Марії Сергіївни, прихистив у своїх стінах більше сотні дітлахів. З 01.10.1943 по 10.03.1944 роки ця героїчна жінка очолювала колектив.

Її наступницею стала Базь Анісія Антонівна. Вона працювала з 1944 по 1972 рік. З її керівництвом пов’язаний значний етап в історії розвитку дитячого навчального закладу. «Будуємо, майструємо,творимо» - це навчально-виховне кредо колективу, який вона очолювала впродовж 28 років.

У 1972-78 роках навчальним закладом керувала Богаєвська Лідія Яківна, яка до цього з 1949 року працювала в садку вихователем. Саме в ці роки реконструювалося старе приміщення та добудовувалися дві групові кімнати, сконструйовано павільйони на ігрових майданчиках, які функціонують до цього часу. «У труді зростаємо» - з гордістю могли сказати дошкільники та їх вихователі, бо надзвичайно багато уваги приділялось саме трудовому вихованню дітей. В ці роки була налагоджена тісна співпраця з батьками – ігрові майданчики були одними з найкращих у районі.

З 1978 по 1999 рік колективом дошкільного навчального закладу керувала Юхименко Наталія Анатоліївна. Саме упродовж двох десятиліть під її керівництвом дошкільний заклад досяг найбільшого свого розквіту в плані виховання творчої особистості дошкільника, широко впроваджувались найновітніші педагогічні технології, багато уваги приділялось самоосвіті та підвищенню фахового рівня педагогів (усі педагоги здобули вищу педагогічну освіту). Одним з найосновніших завдань колективу вважалось виховання здорової, фізично розвиненої дитини. Саме Юхименко Н.А. була фундатором впровадження у дошкільних закладах Полтави найновітнішої на той час методики фізичного розвитку дитини під авторством професора М.М.Єфименка.

В 1999-2013 роках колектив очолювала Редькіна Ганна Володимирівна. За цей час заклад набув великого досвіду по впровадженню основ народної педагогіки та національної традиції. З цією метою було розроблено систему родинного спілкування «Виховні традиції української родини» . Узагальнено досвід роботи по ознайомленню малят з традиціями рідного краю і випущено посібники «Хвилює душу сива давнина» та «Рідна мова в ріднім домі» (автор вихователь-методист Петренко Л.Л.).

Багато років самовідданої праці дошкільному закладу віддали такі працівники як:
- Рогач В.Г. – вихователь, у якого в трудовій книзі єдиний запис про працевлаштування – дитячий садок № 19 (1965-1995);
- Мокієнко В.Я. – помічник вихователя (1970-1999);
- Єрісова Л.М. - завгосп, (1973-1999);
- Петренко Л.Л. – вихователь, який протягом 28 років (1987-2015 р.) щоранку поспішав у садок.

З 2013 року дошкільний навчальний заклад очолює Дудка Алевтина Анатоліївна. Уся робота колективу спрямована на вдосконалення освітнього процесу, побудову його до сучасних освітніх вимог. В дошкільному закладі працюють досвідчені педагоги, а також молоді вихователі, які переймають досвід у своїх старших колег. Про те, всі без винятку педагоги, не зупиняються на досягнутому, а постійно підвищують свій професійний рівень, впроваджуючи позитивний педагогічний досвід та інноваційні технології.

Навчально-виховний процес в «Барвінку» здійснюється за Базовим компонентом дошкільної освіти. Впроваджуються інноваційні педтехнології: педагогічні ідеї В.Сухомлинського, методика нетрадиційного малювання Л.Шульги, логічні блоки З.Д’єнеша, розвивальні та інтелектуальні ігри сім'ї Нікітіних, М.Воскобовича, ейдетика, схеми, піктограми, паперопластика, які сприяють розвитку у вихованців пізнавальних і творчих здібностей, стимулюють інтелектуальні зусилля, формують уміння логічно мислити. Під керівництвом Дудки А.А. колектив бере активну участь у методичній роботі міста, багатьох конкурсах, фестивалях, виставках.

В закладі функціонують 3 групи, з них одна ясельного віку, дві – різновікові дошкільні. Дошкільний заклад відвідують 67 дітей.

Мабуть, небагато в місті таких дитсадків – з 90-річним досвідом роботи. «Барвінок» справжній ветеран. Сьогодні педагогічний колектив нараховує 8 педагогів, усі мають вищу педагогічну освіту і сподіваються ще довго і творчо співпрацювати у рідних стінах.

Ось таке в нас життя! Кожен працівник на своєму місці робить все залежне від нього і ще трохи більше, усвідомлюючи , що інвестиції в сьогоднішнього малюка – це внесок не лише в його особисте майбутнє, а й у благополуччя всієї країни.