Річний звіт завідувача


Звіт керівника ПДНЗ № 19 „Барвінок ” перед батьками, колективом та громадськістю у 2018 – 2019 навчальному році

Полтавський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 19 «Барвінок» Полтавської міської ради Полтавської області (скорочена назва – ПДНЗ №19) функціонує з 1928 року та знаходиться за адресою: 36015, м. Полтава, пров. Сосновий, 2. У закладі функціонує 3 групи (одна для дітей ясельного віку, дві – різновікові) з п’ятиденним режимом роботи з 7.00 до 19.00.

В ДНЗ виховується 80 дитини.

ДНЗ укомплектований педагогічними кадрами та обслуговуючим персоналом на 100%. В закладі працює всього 18 осіб, у складі педколективу 8 педагогів, що мають вищу освіту.

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №19 «Барвінок» здійснює свою діяльність відповідно до нормативних та законодавчих актів України: Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Положення про навчальний дошкільний заклад», власного Статуту, Базового компоненту дошкільної освіти України, Колективній угоді між адміністрацією, профспілковим комітетом та трудовим колективом.

Протягом навчального року 2018-2019 ДНЗ № 19 працював за Базовим компонентом дошкільної освіти та освітньою програмою для дітей від 2 до 7 років «Дитина», навчально-методичними посібниками, затвердженими та схваленими Міністерством освіти і науки України.

Пріоритетним напрямком діяльності дошкільного закладу є народознавча робота, суть якої надання дітям знань про традиції українського народу, природу рідного краю та спрямування освітнього процесу на реалізацію нової редакції Базового компоненту дошкільної освіти – Державного стандарту дошкільної освіти України.

На протязі 2018-2019 навчального року вирішувались завдання:

- Формувати основи моральності, етики та культури засобами виховання у дітей любові до України, національних цінностей українського народу, бережливого ставлення до довкілля.

- Активізувати роботу щодо вдосконалення мовленнєвої діяльності дошкільнят.

- Продовжувати формувати у дітей дошкільного віку культуру здорового способу життя як складову його психофізичного розвитку.

У 2018-2019 навчальному році колектив закладу працював творчо і відповідально.

Адміністрації закладу вдалося охопити оперативним контролем стан підготовки до навчального року, виконання вимог режиму в ДНЗ, рівень педагогічної майстерності педагогів, що атестуються. Проводились педради, семінари. Проведення відкритих занять стимулювало педагогів до поглибленого вивчення питань, що висвітлюються, пошуку нестандартних, цікавих рішень, а також сприяло збільшенню самооцінки. Педагоги закладу продовжують вивчення інноваційних технологій, які запроваджуються в практику.

Різноманітність та змістовність форм методичної роботи була спрямована на вдосконалення професійної компетентності педагогічних працівників, підвищення їх кваліфікації та створення оптимальних умов для підвищення результативності навчально-виховного процесу. Згідно з планом роботи дошкільного навчального закладу на 2018-2019 н. р. використовувались колективні (педради, колективні відвідування занять, творчі май­стерні педагогів, семінари-практикуми тощо) та індивідуальні (консультування, відвідування занять та інших заходів, самоосвіта тощо) форми методичної роботи з педагогічними кадрами. Проведені педагогічні ради відзначались актуальністю, науковістю. Тематика педагогічних рад відповідала ключовим завданням на навчальний рік.

У ході реалізації змісту методичної роботи в закладі упродовж року згідно перспективного плану 2 педагоги пройшли атестацію. Вихователю В’язовській С.В. встановлена категорія «спеціаліст ІІ категорії», вихователю (завідувачу) Дудці А.А. – підтверджена категорія «спеціаліст вищої категорії» та призначено звання «вихователь-методист».

Усі педагоги відвідували методичні об’єднання міста різних категорій з наступним обговоренням на нарадах при завідуючій особистих вражень, отриманих рекомендацій.

Якість реалізації пріоритетних завдань ДНЗ вивчалася під час спостереження за освітньо-виховним процесом, бесід з дітьми, педагогами, під час тематичних та комплексної перевірок.

Моніторинг знань дітей, який проводився на кінець навчального року, дозволив прослідкувати розвиток пізнавальних і творчих здібностей дітей, їх рухової активності, визначити результативність проведеної роботи.

Практичним психологом В’язовською С.В. протягом навчального року здійснювалась робота психологічної служби дошкільного закладу відповідно до головних завдань та методичної мети за 3-ма напрямками:

- Адаптація дітей до умов ДНЗ;

- Соціально-психологічна готовність дитини до школи;

- Рівень розвитку дітей.

Під час аналізу рівня розвитку дітей старшого дошкільного віку (6-й р.ж.) практичним психологом була виявлена обдарованість дітей з наступних напрямків: художній – 1 дитина, акторський – 1 дитина.

Узагальнюючи результати роботи психологічної служби ДНЗ, можна зробити висновок, що психологічне забезпечення відповідає належному рівню, але необхідно ще більше уваги звернути на розвиток творчих здібностей дітей та на нервово-психічний розвиток дітей раннього віку.

У дошкільному навчальному закладі забезпечена варіантна складова змісту дошкільної освіти через гурткову роботу.

В дошкільному закладі функціонували такі гуртки:

- «Слухняний язичок» - мовленнєва діяльність (середньо-старша група, вихователь Шатунова Т.Я.);

- «Барвистий світ» - малювання нетрадиційними техніками (молодшо-середня група, вихователь Рузіна О.С.);

- «Маленький ерудит» - логіко-математичний розвиток (молодшо-середня група, вихователь Бондаренко О.В.).

Робота гуртків дозволила своєчасно виявити обдарованість, розвиває природні задатки дітей, їх здібності, активізує дитячу творчість.

Гуртковою роботою було охоплено 70% дітей дошкільного віку. Дану форму роботи ми плануємо продовжувати та розширювати у новому навчальному році.

Медико-профілактична робота здійснювалась відповідно до затвердженого плану. Медичний супровід дітей, надання їм, у разі потреби невідкладної медичної допомоги здійснює медична сестра старша Бабаєва М.І..

На належному рівні проводиться робота щодо організації харчування дітей в ДНЗ та дотримання вимог Інструкції з харчування дітей в дошкільних навчальних закладах.

Дошкільний заклад забезпечується продуктами харчування централізовано, відповідно до заявки.

Завідувачем та медичною сестрою старшою здійснюється контроль за організацією харчування та фіксується в книгах контролю.

Педагогічним колективом ДНЗ систематично проводилась робота з батьками: батьківські збори, консультації, готувались наочно-інформаційні повідомлення на теми, актуальні для певної вікової групи.

Завдяки тісній співпраці з батьківською громадою, налагодженій роботі батьківських комітетів було зміцнено матеріальну базу закладу (на загальну суму 16 114грн): замінено лінолеум в роздягальні, відремонтовано та пофарбовано ігрові та спортивний майданчики, придбано посуд, обладнання, господарські товари тощо. Детальний звіт розміщено на сайті закладу освіти. Батьки взяли участь у благоустрої квітників на території ДНЗ.

Управлінням освіти влітку 2018 року зроблено капітальний ремонт харчоблоку та оснащено його новим виробничим обладнанням (столи виробничі – 2 шт., стелаж для кухонного посуду, холодильник двокамерний, м’ясорубка електрична тощо) на загальну суму майже 1 000 000 грн. .

Для батьків та осіб, що їх замінюють, діти яких не відвідують дитячий садок у дошкільному закладі функціонує Консультативний центр «Дошкільний заклад і родина», а також впроваджено таку форму роботи, як короткотривале перебування дітей в ДНЗ, що дає можливість максимально охопити дітей дошкільною освітою.

ПДНЗ №19 підключено до єдиної системи електронної реєстрації в дошкільні навчальні заклади та створено сайт закладу, що підняло авторитет дошкільного закладу, тому що батьки отримали змогу дізнаватися більш детальну інформацію про дитячий садок.

Колектив дошкільного закладу та його вихованці на протязі навчального року є активним учасником в багатьох міських конкурсах та виставках («Полтава вишивана», «Великодня писанка» тощо).

Результати візуального огляду групових приміщень встановили, що вихователі намагались створити в групах необхідне розвивальне середовище, облаштували куточки: розвивальних ігор та вправ; конструкторсько-будівельних ігор; самостійної художньої, театралізованої, музичної діяльності, художньої праці; куточки книги. Але на сьогодні в дошкільному закладі є ще багато невирішених проблем, це такі як: оновлення розвивального середовища в групах, ремонт стелі коридорів, музичного залу, заміна лінолеуму в ясельній та середньо-старшій групі. Але колектив дошкільного навчального закладу налаштований на працю в режимі розвитку та відновлення, впровадження різних інновацій.

Підводячи підсумки минулого навчального року можна стверджувати, що робота з дітьми велась систематично, цілеспрямовано, комплексно, з урахуванням вікових можливостей дітей відповідно до вимог Базового компоненту дошкільної освіти та освітньої програми «Дитина». Аналіз роботи ДНЗ за 2018-2019 навчальний рік показав, що обрані форми і методи, об’єднані зусилля адміністрації, педагогічного колективу та батьківської громади позитивно вплинули на загальний процес виховання, розвитку та навчання дошкільників.

Роботу ДНЗ оцінено як таку, що велась на належному рівні. Річний план за минулий рік виконано.