Сторінка музкерівника


Музичні заняття з дітьми дошкільного віку від початку носять побутовий і природній характер. Що ж, спробуємо провести тут аналогії з однією із сучасних педагогічних технологій, боді перкусією.

Body Percussion (перкусія тіла з англ.)- це розділ музики, що розглядає наше власне тіло як музичний інструмент, який доступний нам щохвилини.

♫ Заняття з використанням боді перкусії не вимагають особливої підготовки дітей, додаткових атрибутів і інструментів. Наприклад, пісню Лесі Горової сприймаючи вперше на слух відразу починаємо імпровізувати сидячи на стільчиках: "туп-туп-плесь". Пам'ятаєте, як у легендарних Queen - "We will rock you!"



♫ Боді перкусія є синкретичною: з однієї сторони - це елемент таночку, а циклічне повторення рухів складає метричний малюнок. Таким чином маленький танцівник має можливість одночасно бути учасником музичного ансамблю. В підтвердження можна переглянути деякі цікаві елементи у виконанні студентів медичного коледжу:



♫ Продовжуємо сприймати різноманітність есементів боді перкусії надихаючись розробками музикотерапевта Santi Serratosa López:



♫ Боді перкусія тісно переплітається з Орф-педагогікою: Переймання досвіду, "Дощик, дощик" Г. П. Бойко на 14хв 32сек



♫ Як продовження розвитку ритмічного виховання розглянемо музикування за допомогою іграшок та предметів побуту:



♫ Що стосується подальшого засвоєння музичного матеріалу і, як наслідок, музикування за допомогою музичних інструментів то тут теж не обійтись без елементів боді перкусії: роздруковуємо шаблон музично-ритмічної гри музограми (або музикограми), слідкуємо за звучанням музики пальчиками та долоньками за столом або мольбертом. До уваги читача пропонується розробка музограми музичного керівника закладу до української народної колискової з чудовим аранжуванням (коментар для виконання: вишня - рух пальчиком, сніжинка - прикласти долоньку)


♫ А сучасні технічні можливості дозволяють музикувати дитині у супроводі дорослого або музичного керівника з більшою зручністю:



♫ Робота з музограмою як підготовчий етап гри на музичних інструментах, легендарний український "Щедрик" у чудовому виконанні вихованців закладу: